bestemmingsplan Stad Appingedam

 

2021 update

Het bestemmingsplan is vastgesteld. Met de opmerkingen van de Bomenstichting is geen rekening gehouden.

Op grond van het bestemmingplan is vereist dat voor een kapaanvraag gebruik wordt gemaakt van het beoordelingssysteem. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

- beoordelingscriteria

- overlast- en hinderwaardering

en verder dient de boom te worden getoetst op:

- natuur- en milieuwaarden;
- landschappelijke waarden;
- cultuurhistorische waarden;
- waarden van stads- en dorpsschoon;
- waarden voor recreatie en leefbaarheid

Bomen dienen verder te worden getoetst aan de waardevolle bomenlijst.

2020

In de gemeente Appingedam is het ontwerp Chw Bestemmingsplan Stad Appingedam in procedure. De eerder door Bomenrijk Appingedam ontwikkelde regels voor het beoordelen van kapaanvragen zijn daar in opgenomen. Overigens liep er nog een discussie over de exacte inhoud.

De landelijke Bomenstichting heeft een zienswijze ingediend met betrekking tot de onvoldoende gewaarborgde rechtszekerheid.

In een brief aan de raad is aangegeven dat de wijze waarop de regels voor het bomenbestand zijn vastgelegd een aantal problemen oplevert.  In de toekomst kunnen regels voor bomen worden opgenomen in de nieuwe omgevingswet. De invoering hiervan is al vele malen uitgesteld. Na invoering van de wet hebben gemeenten nog jaren de tijd om dergelijke regels hierin te verwerken. Vanwaar de haast?

Om nu vlak voor een gemeentelijke herindeling regels in een bestemmingsplan op te nemen komt de ontwikkeling van een gezamenlijk groenbeleid in de gemeente Eemsdelta niet ten goede. Het zou goed zijn in Eemsdelta verband eerst afspraken te maken over de regels m.b.t. bomen en de wijze waarop deze regels worden vastgelegd.

De voorgestelde aanpak roept een aantal vragen op. Welke regels gaan bijvoorbeeld gelden in de delen van Appingedam waar dit bestemmingsplan geen betrekking op heeft? Waaronder bijvoorbeeld de ‘bomenrijke’ schoolcampus-locatie. Krijgen alle bestemmingsplannen dezelfde regels voor bomen? Hoe ziet dan het tijdpad eruit? Hoe gaat het met wijzigingen? Is voor het inspelen op ziekten en plagen een bestemmingsplanwijziging nodig? Wat is de relatie met de Bomenverordening?

Communicatie, handhaving en dergelijke zijn bij zo’n versnipperd beleid niet eenduidig te organiseren. Met de hier gekozen insteek wordt een gezamenlijk integraal groenbeleid voor de gemeente Eemsdelta een stuk ingewikkelder.