ziekten, aantastingen en plagen
In bomen en struiken komen onwaarschijnlijk veel ziekten, plagen en aantastingen voor. De meeste zijn niet gevaarlijk voor boom en mens en zijn een paar uitzonderingen. Daarover hier meer. Informatie over iepziekte en essentaksterfte staat op aparte pagina's. Op de site Bomenbieb is veel informatie te vinden. Kom je er niet uit mail dan duidelijke foto's van boom en aantasting.
eikenprocessierups
De eikenprocessierups komt voor in de periode mei tot en met juli. Ze zitten vooral op eikenbomen. Komt u in contact met de brandharen? Dan kunt u last krijgen van vervelende klachten, zoals rode bultjes en jeuk. De beste manier om eikenprocessierups te bestrijden of te voorkomen is het optimaliseren van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het aanleggen van bloemrijke bermen. Het stimuleren van mezen heeft weinig zin omdat ook mezen liever geen harige rupsen eten. Er zijn immers genoeg smakelijk insecten te vinden in een eik.Wat wel helpt is de aanwezigheid van vleermuizen ie de vlinders van de rups massaal eten.
Ziet u de eikenprocessierups in een boom? Doe dan een melding bij de gemeente.
Meer informatie op de site Bomenbieb
houtrot
Houtrot wordt onder andere veroorzaakt door schimmels. Paddenstoelen of zwammen op een boom zien er vaak mooi uit. Maar het is vaak een teken dat de boom last heeft van houtrot. Houtrot kan een boom verzwakken. Takken kunnen breken of de boom kan zelfs helemaal omvallen. Het maakt een groot verschil of een schimmel het, toch al dode, kernhout van de aantast of het buitenste levende spinthout. Het spinthout geeft een boom stabiliteit.
watermerkziekte
In de regio staan erg veel wilgen. Wilg is gevoelig voor watermerkziekte. Dit is een bacterie die de vaten verstopt, hierdoor sterven takken af. Een remedie is de aangetaste bomen geregeld te knotten, in jong hout (tot 2 jaar) is de ziekte namelijk niet aanwezig. Nog beter is minder wilgen aanplanten knotten is duur en geeft grote verstoring en eigenlijk is het een boom voor langs poldersloten.