beoordeling van bomen
toelichting Visual Tree Assessment (VTA)
Bomen worden geregeld beoordeeld volgens de VTA methode. Hiermee wordt invulling gegeven aan de vereiste zorgplicht. Op basis van visuele aspecten, zo nodig aangevuld met een nadere beoordeling, wordt bepaald of een boom al dan niet gebreken vertoont. Tevens wordt bepaald of het geconstateerde gebrek een gevaar is voor de boom of de omgeving. Vervolgens wordt vastgesteld of en zo ja hoe het gebrek verholpen kunnen worden.
Bijvoorbeeld dode takken dikker dan 4 cm en langer dan 1 m zijn een gebrek. Dit gebrek kan worden verholpen door het verwijderen van deze takken. In het uiterste geval kan het gebrek zodanig zijn dat kap de enige oplossing is. Om dit te bepalen is na de VTA een nadere beoordeling nodig.
De VTA methode is ook in 2017 bij de beoordeling van 247 bomen in Delfzijl gebruikt. Bij een correcte toepassingen van VTA zouden de geconstateerde gebreken aan deze bomen zodanig zijn dat kap de enige oplossing is en ze dus allemaal gekapt moeten worden. In dit geval bleek bij nadere beoordeling de kap van 241 bomen niet nodig. In die gevallen is de VTA methode dus onjuist toegepast.
richtlijn Boom Effect Analyse (BEA)
De richtlijn Boom Effect Analyse is mede op initiatief van de Bomenstichting tot stand gekomen
Een BEA wordt uitgevoerd om voorafgaand aan werkzaamheden de effecten op bomen in de directe omgeving te beschrijven. Op grond van de resultaten van een BEA kunnen keuzes gemaakt worden ten aanzien van:
- het door laten gaan van plannen en projecten
- aanpassingen in het ontwerp
- randvoorwaarden voor boombescherming
- vergunningaanvraag
Gemeenten en andere organisaties wordt geadviseerd de richtlijn BEA te gebruiken bij het uitvoeren van werken.