kap en herplant

kap

Bomen zijn een essentieel deel van onze leefomgeving, zowel voor het klimaat, onze de gezondheid als ons welbevinden. Daarom ontstaan er vaak levendige (verhitte) discussies bij (dreigende) kap van bomen. Bomen kunnen worden gekapt of gesnoeid voor verschillende doeleinden, zoals een goede ontwikkeling of bestrijding van ziekten, maar ook omdat ze plaats moeten maken voor nieuwe bouwwerken en wegen of voor herinrichting van gebieden.

De regels voor het kappen van bomen worden door de gemeente opgesteld. Ze staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of in een aparte Bomenverordening.

In de gemeente Eemsdelta wordt gewerkt met een waardevolle bomenlijst. Voor bomen op die lijst en bijvoorbeeld erfbeplantingen bij boerderijen is vergunning nodig. Een boom die niet op de lijst staat mag zonder vergunning gekapt worden. Dit is een heel bewerkelijk systeem. Bomen en hun omgeving veranderen de lijst moet dus steeds geactualiseerd worden. Er zijn daarom ook gemeenten waar je de kap van bomen met een bepaalde diameter moet melden.

Wat ontbreekt is een goed afwegingskader voor het bepalen van nut en noodzaak van kap. Hierdoor is de beslissing vaak willekeurig en op slechts gebaseerd op een enkele vraag/klacht. Bomenrijk Appingedam heeft een aanzet gegeven voor een afwegingskader wat bestaat uit criteria voor het bepalen van overlast en/of hinder en beoordelingscriteria. Deze regels zijn verwerkt in het bestemmingsplan 'Stad Appingedam'. Bomenregels in een bestemmingsplan leidt tot onduidelijke regelgeving en ingewikkelde communicatie.

Op de site van de Bomenstichting is meer informatie te vinden over bezwaar procedures rond de kap van bomen.

Berichten over uw buurt
Op de overheid.nl kunt u bij berichten over uw buurt controleren of er voor bomen een kapvergunning is aangevraagd of verleend. Sommige gemeenten geven via hun eigen site een overzicht van te kappen bomen zoals de gemeente Groningen.

herplant

Over het algemeen is de regel dat er voor elke boom van de gemeente die gekapt wordt een nieuwe boom wordt geplant. Dat is niet altijd reëel. De waarde van bijvoorbeeld een honderd jarige iep is door de herplant van één boom niet te compenseren.

Herplant gebeurt niet altijd op dezelfde locatie.

Voor particuliere bomen kunnen bij de kapvergunning voorwaarden worden gesteld.

Wet Natuurbescherming (WNB)

In de WNB (vroeger Boswet) staan regels die gelden buiten de door de gemeente vastgestelde bebouwde kom WNB (NB die kan anders zijn dan de bebouwde kom Wegenverkeerswet!) Is de beplanting groter dan 10 are of gaat het om een rijbeplanting van meer dan 20 bomen is vergunning van de provincie nodig. Deze wet is erop gericht het areaal bos in Nederland in stand te houden. Indien nodig kan herplant elders plaatsvinden.

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoerd. Regels met betrekking tot bomen zullen op termijn onder die wet worden gebracht.

 

april 2022 nieuwe regels kappen bomen

De nieuwe regels voor het kappen van bomen zijn vastgesteld voor de gemeente Eemsdelta. Hierover heeft geregeld overleg plaatsgehad. Er is sprake van een aanzienlijke verbetering. De regels gelden  voor alle bomen met een diameter van meer dan 20 cm op borsthoogte. Voor de kap van bomen buiten de bebouwde kom moet vaker vergunning worden gevraagd. Ook de beleidsregels zijn aangepast,  het is nu veel duidelijker wanneer en boom gekapt mag worden. Zo is het aanbrengen van zonnepanelen geen reden om bestaande bomen te verwijderen. Bij herplant wordt voortaan ook rekening gehouden met de omvang van de gekapte boom.