bomen zijn belangrijk

Bomen bepalen ons leefklimaat. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan biodiversiteit, klimaat, economie, gezondheid, welzijn en leefomgeving. Mensen voelen zich fijn in de buurt van bomen ze geven rust en ontspanning.

Ook bossingels, bosjes, bermen, oevers e.d. zijn trouwens van groot belang. Hier een overzicht van de betekenis van bomen.

De laatste jaren is er sprake van een grote omslag in het denken over bomen. Speelde vroeger vooral het aantal bomen een rol nu wordt er veel meer gekeken naar de omvang van bomen. Kroonvolume en kroonbedekking spelen een heel belangrijke rol bij de nuttige functies van bomen. De grote boom draagt elk jaar meer bij met herplant is dat nauwelijks te compenseren.

Goed beleid van een gemeente voor te voorkomen van overbodige snoei en onnodig hoog opkronen van bomen kan effectiever zijn dan het, eventueel met een juridische procedure, voorkomen van kap.

 

3-30-300 regel

Bomen zijn belangrijk in de bebouwde omgeving. Om het gesprek daarover wat meer structuur te geven heeft prof. Cecil Konijnendijk de 3-30-300 vuistregel bedacht. Het toepassen van deze regel kan zorgen voor uitbreiding en verbetering van stedelijk groen.

3 bomen zichtbaar vanuit elk huis

Iedereen zou vanuit huis minstens drie bomen moet kunnen zien, liefst bomen van behoorlijke omvang.

30 procent bladerdek in elke buurt

Op wijkniveau zou 30% bladerdek een minimum moeten zijn, en steden moeten waar mogelijk streven naar een nog hoger percentage.

300 m van een park of groen gebied

Niemand mag meer dan 300 meter ofwel een wandeling van 5 à 10 minuten van een park of groene ruimte wonen waar je kunt recreëren.

IVN legt het uit in een filmpje

kwaliteit van de leefomgeving

Bomen dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen verfraaien straten, parken, plantsoenen en particuliere tuinen. Bomen dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit en verbeteren van onze gezondheid en ons leefklimaat. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, geven schaduw, fungeren als windvang. Bomen spelen een rol bij het creëren van (schaduwrijke) plaatsen waar mensen graag verblijven of recreëren, dat is goed voor de sociale cohesie.

Een groene woonomgeving heeft een grote belevingswaarde waardoor mensen de seizoenen bewuster beleven. Onderzoek laat zien dat een groene omgeving bijdraagt aan de gezondheid en het geluk van mensen.

 

klimaat

Bomen spelen een belangrijke rol bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering: ze geven verkoeling in de zomer in de stedelijke omgeving en zorgen voor verdamping van grondwater bij wateroverlast. Het bladerdek van boomkronen geeft een aanzienlijke warmte reductie. Bomen en struiken nemen via fotosynthese CO2 op uit de lucht en slaan dit als koolstof (C) op in het hout. Ook in de bodem en het strooisel van bossen en landschappelijke beplantingen zit CO2 opgeslagen.

 

luchtkwaliteit

Groen biedt bescherming tegen vervuiling en geluid. Bomen produceren zuurstof. Nemen fijnstof op uit de lucht en leggen koolzuur en stikstof vast.

 

water

Een volwassen eik neemt per dag 150 liter water op een volwassen populier zelfs 10 maal zoveel. Een volwassen boom verdampt wel 100 liter water per dag.

 

ecologie

Bomen, ook als ze aftakelen of zelfs dood zijn, spelen een belangrijke rol als habitat voor insecten (bijv. bijen, vlinders). Bomen bieden nestgelegenheid voor vogels en dienen als geleiding van vleermuizen. Ze vormen een groeiplaats voor paddenstoelen, mossen, schimmels. Bomen leveren vruchten voor mens en dier. Bomen zijn ook belangrijk voor natuurlijke vijanden van plaaginsecten in de landbouw en de bebouwde omgeving te beheersen (bijvoorbeeld eikenprocessierups)

Een boom biedt behalve een variatie aan voedsel ook een variatie aan microklimaten: van zonnig tot schaduwrijk. Daarnaast leven bomen lang en bieden de permanente bovengrondse delen een grote zekerheid van voedsel, en gunstige mogelijkheden om te schuilen of te overwinteren.

 

economie

Een aantrekkelijke omgeving is goed voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid. Onroerend goed in een groene omgeving is relatief meer waard. Voor recreatie en toerisme is een aantrekkelijke groene van groot belang.

 

ruimtelijke structuur

Groen heeft een stedenbouwkundige functie. Het kan positief bijdragen aan structuur van
de omgeving en bepalend zijn voor identiteit en herkenbaarheid van plekken. Groen kan een belangrijke rol spelen bij verkeersgeleiding.

zie ook bomenzijnbelangrijk.nl