kap beplanting sportpark Uitwierde

update september 2020

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Delfzijl op 24 september heeft Henk ten Brinke (PvdA) gevraagd naar de herplant van de beplanting van het sportpark. Wethouder Menninga heeft toegezegd dat de beplanting overeenkomstig het gemeentelijke beleid 1 op 1 zal worden herplant op een andere locatie in de gemeente.

2020

In mei 2019 heeft de gemeenteraad van Delfzijl ingestemd met de bestemmingswijziging van het voormalige sportpark in Uitwierde in 'agrarisch'. Het gevolg daarvan was dat in 2020 ruim 4,5 hectare beplanting is verwijderd. Hiermee wijkt het beleid van de gemeente Delfzijl van de landelijke tendens om juist meer bos aan te leggen.

In het advies van LIBAU werd nog wel verwezen naar het gemeentelijk beleid van een aantal jaren geleden om aan de westzijde van Delfzijl een groene zone te realiseren. Die zou dan bestaan uit het Biesummerbos, sportpark Uitwierde en Voolhok.  Andere opties waren bijvoorbeeld wonen in het groen, een zonnepark, camperplaats, manege e.d. Alternatieven voor het toekomstige gebruik van het terrein zijn niet meegenomen bij het besluitvormingsproces.

De argumentatie dat het zou gaan om het herstel van het open landschap en van de oorspronkelijke radiale verkavelingsstructuur is uitermate zwak. Van herstel van het open landschap is door de aanwezigheid van beplantingen in de buurt (o.a. volkstuincomplexen) geen sprake. Een radiale verkavelingsstructuur is er bij Uitwierde nooit geweest in tegenstelling tot bijv. bij Biessum. (zie kaartje)

De beplanting in Uitwierde ligt binnen de bebouwde kom van de Natuurbeschermingswet (vroeger Boswet). Op grond van de gemeentelijke regelgeving is daardoor geen herplant nodig. Dat zulke grote oppervlakten bos kunnen worden gekapt zonder enige compensatie is een leemte in de wetgeving maar vooral in het gemeentelijke beleid.

Zelfs het prachtige wandelpad van Uitwierde richting Biessum moest verdwijnen. Bij het nieuwe, recht toe recht aan, pad aan de andere zijde van de weg is bij de aanleg grote schade aan de wortels van de bestaande bomen ontstaan.

De rigoureuze kap in Uitwierde heeft een aantal zaken op gang gebracht. Door het intensieve contact met raadsleden van vooral PvdA en GroenLinks is de belangstelling voor groen sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot de vorming van de Bomenwerkgroep Eemsdelta. De kap in Uitwierde heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van het pleidooi voor integraal groenbeleid Eemsdelta namens de Bomenstichting en de vorming van het Netwerk Eemsdelta GROEN