Groot Bronswijk Wagenborgen

 

augustus 2022 es basisschool de Kronkelaar Wagenborgen

Een deelnemer aan het netwerk EemsdeltaGROEN maakt zich zorgen om de slechte conditie van de es op het schoolplein van deze school. Die zorgen blijken terecht! De omgeving van de es is afgegraven en vervolgens aangevuld met ophoogzand en geasfalteerd. Drie dingen die je beslist niet moet doen bij een boom. De overlevingskans is gering. De boom heeft dezelfde bodemomstandigheden als de basketbalpaal ernaast. De boom is inmiddels gekapt.

Dergelijke dingen kunnen gebeuren doordat de groenmensen van de gemeente niet bij de bouw van de school betrokken zijn.

Op het Groot Bronswijk terrein zijn nog meer betreurenswaardige zaken mbt bomen waargenomen. Door  alle bouwprojecten is het aantal bomen sterk afgenomen. De resterende bomen worden ernstig bedreigd. Hierover volgt nog een publicatie. Treurig dat je op één terrein zoveel voorbeelden ziet van slecht boombeheer.

 

februari 2023 onzorgvuldig beheer bomen Groot Bronswijk, Wagenborgen

Benieuwd naar het verhaal over de es en de basketbalpaal?

Op veel plaatsen wordt gewerkt aan uitbreiding van de oppervlakte bos. Helaas verdwijnen er ook nog steeds veel bomen. Op het terrein van voormalige psychiatrische instelling Groot Bronswijk in Wagenborgen (gemeente Eemsdelta) zijn veel bomen gekapt. Resterende bomen hebben ernstig te leiden door de onzorgvuldige uitvoering van allerlei bouwactiviteiten.

In de brief aan de raad staan voorbeelden van boomonvriendelijke werkzaamheden en de gevolgen daarvan.

De brief aan gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders dateert van november 2022. Behandeling zal plaatsvinden in de vergadering van de raad op 15 februari. In de aanloop heeft overleg plaats gehad met enkele politieke partijen over het stellen van vragen.

Tevens is naar aanleiding van een terreinbezoek op 11 februari 2023 een artikel in het Dagblad van het Noorden verschenen.

Bij de foto's hieronder: van de kastanje linksboven zijn aan twee zijden veel wortels weggegraven en jaar later is de boom dood. Van de vleugelnoot rest plotseling slechts een kale plek.  Het boren van kabels onder bomen is geen garantie dat de bomen het overleven.

update mei 2021

De ontwikkelingen op het Groot Bronswijk gaan onverminderd door. Voor de diverse bouwactiviteiten worden nog steeds veel bomen gekapt in dit unieke stukje Wagenborgen. Helaas wordt er ook met de te handhaven bomen onzorgvuldig omgegaan. Verwijderen van wortels bij graafwerk, opslag bouwmateriaal onder de boomkroon en vraatschade zijn meestal eenvoudig te voorkomen.

 

2020

Groot Bronswijk was in 1873 de eerste psychiatrische instelling in Nederland. Mogelijk gemaakt door de familie Brons o.a. bekend van de motorenfabriek. In Wagenborgen verschenen in de loop van de jaren diverse gebouwen voor behandeling en huisvesting.

Ook aan de omgeving werd veel aandacht en geld besteed. Jan Vroom, indertijd een beroemde tuinarchitect in Glimmen, ontwierp een park met allerlei bijzondere bomen. De aanleg begon in de jaren 1920/1930 en werd daarna geregeld aangepast en uitgebreid. Uit het boek 'Groot Bronswijk 1873-1973' van J. Klatter blijkt dat het enthousiasme van Vroom wel eens afgeremd moest worden vanwege de oplopende kosten.

Na de sluiting van de instelling was er weinig oog meer voor de beplanting. In 2009, werden ondanks diverse bezwaren, 170 bomen gekapt voor de bouw van een tijdelijk hotel dat enkele maanden later weer verdween.

Door diverse ontwikkelingen in de laatste jaren verdwijnen steeds meer bomen en worden andere bedreigd door aanleg van kabels vlak langs de bomen, inadequate bestrijding van iepziekte, ondeskundig onderhoud waardoor (lucht)wortels van moerascypressen zijn beschadigd enz.

Bij de nieuwe inrichting van het terrein verdient het oorspronkelijke plan, en met name de bomen, van Vroom een centrale plaats! Het zou toch jammer zijn als door de realisering van de nieuwe plannen nog meer van de karakteristieke en unieke beplanting verdwijnt. Groot Bronswijk zou het visitekaartje van Wagenborgen kunnen zijn. Tot 2000 verzorgde Nico Eerens (toen hoofd wijkbeheer, gemeente) bomenexcursies. Het zou mooi zijn als het bomenbestand ook in de toekomst de moeite waard is voor een excursie.

Hiervoor is het nodig om bij de herinrichting bestaande beplanting als uitgangspunt te nemen, nieuwe beplanting in de geest van Vroom aan te leggen en zorgvuldig onderhoud.