bomenstichting

De Bomenstichting is een landelijke stichting, opgericht in 1970 en vierde in 2020  50e verjaardag. Sinds 2012 is het een vrijwilligersorganisatie.

De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland en fungeert als vraagbaak voor particulieren, gemeenten en anderen. Dat gebeurt met een netwerk van gemeentelijke contactpersonen en inspecteurs monumentale bomen. 

De Bomenstichting wil bomen de ruimte geven en ze behoeden voor ondoordachte acties. Bomen zijn geen wegwerpproducten, ze geven zuurstof, schoonheid en schaduw. Bomen zijn onmisbaar als het gaat om waterbeheer, verkoeling van de stad, klimaat, opname CO2 en fijnstof, een prettige leefomgeving enz.

activiteiten

U kunt bij de Bomenstichting terecht met vragen over dreigende (onnodige) kap, ziekte van bomen, onderhoud van monumentale bomen, geschillen over bomen, enz. We geven ondersteuning en advies aan particulieren en gemeenten. Wij kunnen daarbij rekenen op de inzet van 190 contactpersonen, verspreid over het hele land. Voor professioneel advies verwijzen we naar de boomspecialisten in de regio.

De Bomenstichting beheert het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Voor noodzakelijk onderhoud van deze bomen is het mogelijk subsidie te krijgen.
U kunt het werk van de Bomenstichting steunen door donateur te worden.

contactpersonen

Contactpersonen van de Bomenstichting zetten zich enthousiast en actief in voor bomen en zijn het gezicht van de Bomenstichting in de gemeente. Ze nemen initiatieven om de zorg en aandacht voor bomen te bevorderen. Dat gebeurt op verschillende manieren. De een vindt het leuk om zich met gemeentebeleid bezig te houden, de ander organiseert liever boomwandelingen. Weer een ander probeert met een bezwaarschrift of een publieksactie een bijzondere boom te redden. Contactpersonen zijn alert op boomzaken die in de omgeving spelen. Daarbij is ondersteuning mogelijk vanuit het bestaande netwerk van contactpersonen en deskundigen. Zij ondersteunen, helpen bij vragen of het uitwerken van ideeën. Op de achtergrond ondersteunt het secretariaat van de Bomenstichting dit netwerk met een (digitale) nieuwsbrief, jaarlijkse studie- en ontmoetingsdagen enz.

Eind 2023 heeft het bestuur het vernieuwde profiel voor contactpersonen vastgesteld. De toenmalige contactpersonen in Groningen hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

boominspecteurs

De Bomenstichting beheert het Landelijk Register van Monumentale Bomen, boominspecteurs beheren dit register door bomen regelmatig te inspecteren en monumentale bomen toe te voegen.

regiocoördinator

Per landsdeel zijn regiocoördinatoren actief. Zij dragen bij aan het promoten van de Bomenstichting, aan de werving van contactpersonen en boominspecteurs en organiseren bijeenkomsten. De regio Noord-Nederland omvat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Wilt u een bijdrage leveren aan de activiteiten van de Bomenstichting neem dan contact op.

Vragen en opmerkingen kunt u mailen naar de regiocoördinator Noord-Nederland.

 

mei 2021 tentoonstelling Hou(t) van bomen Museum Wierdenland Ezinge

Namens de Bomenstichting een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze tentoonstelling. Is heel informatief geworden en ziet er fantastisch uit! Ondanks alle beperkingen door coronamaatregelen toch veel bezoekers.