landgoed Ekenstein

meer informatie: Lies Oldenhof mail

 

2024

Er is een start gemaakt met het opstellen van een integraal plan voor Ekenstein. De Kopgroep Ekenstein levert inbreng.

De omgeving van borgen is minstens zo belangrijk als de borg zelf. In opdracht van diverse organisaties heeft Noordpeil landschap.erfgoed de Borgbiotopen gepubliceerd.

Helaas heeft dat de bouw van bijna 100 'tijdelijke' woningen in het open landschap in biotoop van Ekenstein en Rusthoven niet kunnen verhinderen.

 

2023

De noordelijke toegang tot Ekenstein liep door de huidige de boomgaard ten noorden van de N360. Bewoners uit de omgeving van Wirdum gingen via die route naar het Landgoed. Wandelaars moeten nu de gevaarlijke N360 oversteken.

De boomgaard is eigendom van Staatsbosbeheer. Er staan circa 60 bomen waaronder enkele bijzondere. Er is sprake van groot achterstallig onderhoud, de bomen worden hierdoor bedreigd. Sommige zijn al omgevallen omdat ze uit balans raken.

Als eerste stap is een inventarisatie van de soorten gemaakt en is de huidige situatie gefotografeerd.

 

2022

De Kopgroep Ekenstein gaat verder als stichting om zo beter subsidies te kunnen benutten. De stichting gaat zich met name richten op de grote lijnen en contacten met de gemeente. De concrete activiteiten zullen worden opgepakt door specifieke initiatiefgroepen. Een eerste voorbeeld is Het Groene Genootschap. De leden daarvan streven naar het versterken van de biodiversiteit in het gebied Groot Rusthoven.

 

2021

De nieuwe gemeente Eemsdelta heeft zich na enige tijd besloten de activiteiten van de Kopgroep Ekenstein te ondersteunen. Het versnipperde eigendom en het ontbreken van een integraal plan blijven een grote hindernis bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen.

 

2019

Tijdens de Burgertop in 2016 heeft de Kopgroep Ekenstein zich gepresenteerd als aanjager van het herstel van Ekenstein.  De gemeente Appingedam heeft het initiatief van de Kopgroep Ekenstein omarmt.

Ekenstein was vroeger een grote publiekstrekker ouders met kinderen, schoolklassen gingen naar de kinderboerderij, de speeltuin of bezochten het park. Hoewel het Ekenstein nog steeds veel mensen trekt is het niet meer de trekker van vroeger. De voorzieningen zijn inmiddels vervallen of helemaal gesloten.

Doel van de Kopgroep is het landgoed Ekenstein  weer op de kaart te zetten en een centrale plaats te geven in de gemeente Eemsdelta en in de regio Noord Groningen. Met de aanwezige culturele en historische waarden in dit gebied is er potentie om uit te groeien tot een toeristische trekpleister in de regio. Een van de grote uitdagingen hierbij is het grote aantal eigenaren en gebruikers van het terrein.

De gebouwen op Ekenstein zijn rijksmonumenten. Ook de door landschapsarchitect Roodbaard ontworpen tuin is een rijksmonument. In de tuin is veel achterstallig onderhoud. Het is tijd voor groot onderhoud. om verder verval te voorkomen. Hiervoor is een degelijk herstel- en ontwikkelingsplan noodzakelijk

In de loop van de jaren zijn er diverse plannen zoals het kwaliteitsplan van Noordpeil landschap.erfgoed gemaakt voor het gebied. Tot realisering is het nooit gekomen. Ook de overdracht van het gemeentelijk eigendom aan het Groninger Landschap is niet gelukt.

De Kopgroep werkt samen met de Innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool. Ook studenten van de RUG zijn hierbij betrokken. Studenten voeren studies uit en geven advies met betrekking tot de ontwikkeling van het landgoed met aandacht voor toegankelijkheid, bereikbaarheid, gebruikers en beheer.  De analyse van de huidige situatie van het landgoed, en de vergelijkende studie met een tweetal andere landgoederen, vormt de basis voor toekomstgericht advies.

Bomenrijk Appingedam was vanaf de start bij de Kopgroep Ekenstein betrokken.