essentaksterfte
september 2022 werkgroep bossen Tuikwerderrak Delfzijl / Stilleweer Appingedam
Breed samengestelde werkgroepen hebben meegedacht over de reconstructieplannen. De plannen zijn tijdens zeer goed bezochte publieksbijeenkomsten toegelicht. De vragen en opmerkingen worden door de gemeente verwerkt. De geplande waterspeelplaats bij Dethmerseiland is voorlopig geschrapt. Hierover volgt nader overleg. Inmiddels zijn de werkzaamheden in het bos in uitvoering. Dat ziet er in eerste instantie vaak erg dramatisch uit. Na een jaar is dat beeld al totaal anders.
februari 2022 werkgroep bossen Tuikwerderrak Delfzijl / Stilleweer Appingedam
Beide bossen bestaan voor een belangrijk deel uit es. Vanwege de aantasting door essentaksterfte is omvorming nodig. Op initiatief van de gemeente denkt een breed samengestelde werkgroep mee over de herinrichting van beide bossen.
Voor dit omvormingsplan worden diverse werkgroep bijeenkomsten georganiseerd. De deelnemers werken tussen de bijeenkomsten actief aan het vormgeven van het plan. Uiteindelijk resulteert dit in een ontwerp, dat de deelnemers van de werkgroep presenteren aan belangstellenden tijdens een informatiebijeenkomst voor het betreffende gebied.
september 2022 sanering essentaksterfte Tuikwerd
Naar aanleiding van een reactie van een van de deelnemers aan Eemsdelta GROEN de groenstrook bij de kruising Zicht/Zeel in Tuikwerd bekeken. Hier is de essentaksterfte wel erg rigoureus aangepakt. Grote bomen die geen enkel gevaar opleveren en andere bomen niet in de weg stonden zijn gekapt. Dergelijke kleine bosjes zijn heel waardevol voor de buurt. Zorgvuldig beheer is noodzakelijk.
update 2021
Afgelopen seizoen zijn in de beplantingen in de omgeving van Wagenborgen de essen grotendeels gekapt. De kroonbedekking is nu zo laag dat het jaren zal duren voor er weer sprake zal zijn van bos. Er zijn ook geen bomen gehandhaafd die van belang zijn als nestgelegenheid voor spechten, vleermuizen e.d.
Verder is er door de kap veel schade ontstaan aan de iepen die daardoor gevaarlijk kunnen worden voor de verspreiding van iepenziekte.
Net als eerder in Woldendorp is ook hier volstrekt onnodig een bosje volledig gekapt. Zelfs kerngezonde eiken zijn hierdoor verdwenen.
2020
Een aantal jaren geleden leek essentaksterfte (ETS) het einde te betekenen van heel veel essen. Ook in Delfzijl is toen met input van de adviesgroep essentaksterfte beleid ontwikkeld. De laatste paar jaar lijkt het aantal nieuwe besmettingen af te nemen en blijken eerder besmette bomen zich weer te herstellen. Alle reden dus om het landelijke advies om terughoudend te zijn met kap te volgen.
Onder het motto ETS wordt echter op grote schaal gekapt. Een bosje van bijna een 1/2 hectare aan de Zwaagweg in Woldendorp is volledig gekapt en opnieuw ingeplant. Terwijl op de eerder gemaakte foto's geen ETS is te zien.
Het lijkt erop dat bij de beoordeling van essen een paar zaken door elkaar gehaald worden. Vaak gaat het om bosjes die zo'n 40/50 jaar geleden zijn aangelegd tijdens de uitvoering van ruilverkavelingen. In de loop van de jaren zijn die beperkt gedund. Door lichtgebrek sterven de onderste takken in de kroon af. Dat is een volstrekt normaal natuurlijk proces.
Verder zie je in essen vaak bastwoekerziekte of andere gebreken. Dergelijk gebreken zijn slechts een reden voor kap als er gevaar dreigt voor bijvoorbeeld wandelaars.
Enige dunning in de voormalige ruilverkavelingsbosjes gericht op het duurzaam in stand houden van de boom- en struiklaag zou goed zijn. Als voorbeeld zou de dunning van het bosje in Meedhuizen kunnen dienen.
2018
adviesgroep essentaksterfte
Wilt u met ons meedenken over de aanpak van de essentaksterfte en de invulling van het actieplan? Geef u dan op voor de adviesgroep! In een tweetal sessies willen wij samen met bewoners, belangengroepen en andere betrokkenen concrete thema’s behandelen die verband houden met de aanpak van de essentaksterfte in de gemeente Delfzijl. Uw inbreng is daarin zeer waardevol! Zie bijgaande uitnodiging.
Vanzelfsprekend gevolg gegeven aan deze uitnodiging.