Kuilsburgpark
meer informatie: Jan Beekman mail
update mei 2021
Voor de nieuwbouw in de Vestingbuurt (Delfzijl) moeten zo'n 40 bomen worden verwijderd. De gemeente heeft de initiatiefnemers voorgesteld deze bomen te verplanten naar het Kuilsburgpark. Later is het park verder opgefleurd door de aanplant van bollen van een nadere bouwlocatie. Het plan voor de rest van het park is in ontwikkeling.
Bij het graven van de plantgaten bleek hoe slecht de bodemopbouw is, veel puin en water en storende lagen. De grond in de plantgaten is verbeterd zo krijgen de bomen in ieder geval een goede start. Binnenkort zal ook drainage worden aangebracht.
2020
Via het Netwerk Eemsdelta GROEN kwam de ontwikkeling van het park de Wending in Delfzijl ter sprake. Inmiddels is er een initiatiefgroepje gevormd.
Buurtbewoners hebben toen ze 12 jaar geleden hun huis betrokken te horen gekregen dat er een park zou komen. Ook de architect van winkelcentrum de Wending ging daarvan uit blijkt uit het volgende stukje van hun site.
"Voorzieningencentrum en groene scheg, Delfzijl
De stedelijke vernieuwing van Delfzijl-Noord wordt groots aangepakt. Op de plek van het verouderde winkelcentrum is door Matthijs de Boer Stedenbouw in samenwerking met Paul van Beek Landschappen een stadspark ontworpen. Aan het park komt het nieuwe voorzieningencentrum te liggen, rondom een centraal gesitueerd winkelplein als schakel tussen park en buurt.
Het winkelcentrum (Dok Architecten), het zorgcentrum (HJK Architecten), de brede school (Klein Architecten) en een moskee (L.Kock) krijgen een fraaie plek aan het park. Waar voorheen het openbaar groen zodanig in de verkaveling was versnipperd dat nergens contrasten tussen bebouwde en onbebouwde ruimte bestonden, wordt nu de bebouwing meer geconcentreerd, waardoor intiemere woonmilieus ontstaan, en tegelijkertijd een echt riante groene open ruimte overblijft."
Die groene ruimte is er gekomen! Maar verder is er geen sprake van een park. Bomen ontwikkelen zich niet door storende lagen in de bodem. Een deel van het terrein is indertijd gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen dat geeft verdichting waar boomwortels last van krijgen. Verder is er sprake van wateroverlast, ook daar kunnen bomen slecht tegen. Het is jammer dat op zo'n groot terrein is gekozen voor boomsoorten die klein blijven. Overigens was de ontwerper van het plan niet betrokken bij de uitvoering. Hoe dat precies is gegaan wordt nog uitgezocht.
Een peiling via Facebook heeft in een dag ruim 100 overwegend positieve reacties opgeleverd. Diverse mensen geven aan dat het beloofde park er niet is gekomen. Mensen willen meedenken en komen met creatieve suggesties voor de inrichting.
Het initiatiefgroepje gaat zich nu beraden op het vervolg.