groene Kustweg Delfzijl

meer informatie: Jan Beekman mail

 

update april 2024

Een deel van de nieuwe bomen staat op zeer natte locaties. Langdurige wateroverlast leidt tot sterfte van de bomen.  Al diverse malen is dit probleem bij de gemeente aangekaart. Hoewel er werkzaamheden zijn uitgevoerd is het probleem nog niet opgelost.

 

februari 2023 aanplant bomen Kustweg, Damsterlaan en Biessumerlaan

Onlangs zijn 120 bomen langs de Kustweg in Delfzijl geplant. Het gaat om gevarieerde soorten op de strook tussen de Kustweg en de dijk en iepen die als laanbeplanting langs de Kustweg zijn geplant.  Ook langs de Damsterlaan en de Biessumerlaan zijn nieuwe bomen geplant.

De beplanting is tot stand gekomen na een initiatief van enkele inwoners van Delfzijl. De verdere uitwerking van het plan heeft de gemeente Eemsdelta opgepakt.

De realisering vindt plaats in het kader van het project Bomen in het Waddenlandschap. In het kader van dit project worden circa 2700 bomen in het kustgebied van Groningen en Fryslân geplant. Het project is een initiatief van de Stichting Groninger Iepenwacht en de Stichting Iepenwacht Fryslân. Het project wordt medegefinancierd door Waddenfonds, provincies en gemeenten

update mei 2021

Voor het nieuwbouwproject op de hoek van Kustweg en Neptunusstraat moeten 5 iepen wijken. In goed overleg  met de gemeente zijn deze bomen herplant op een braakliggend terrein bij de Kadijkflat. Hier kunnen de bomen zich optimaal verder ontwikkelen

update september 2020

Het burgerinitiatief voor vergroening van de Kustweg en de strook langs de dijk krijgt vorm. Een werkgroepje heeft de eerste ideeën op papier gezet. De gemeente Delfzijl stelt het initiatief zeer op prijs en heeft inmiddels een eerste ontwerp laten maken. De werkgroep heeft bij het eerste ontwerp de volgende opmerkingen gemaakt. Deze zijn inmiddels besproken met de gemeente.

2020

De Kustweg en omgeving in Delfzijl was tot in de jaren 90 een groene zone bekend als het Bosplan. Daarin lagen diverse voorzieningen zoals een camping, verkeerstuin, openluchttheater. Op oude foto's is dat goed te zien. De Kustweg is onderdeel van de Groene Kustweg route die door het Deense, Duitse en Nederlandse Waddengebied loopt.

Tijdens de uitvoering van de dijkverzwaring zijn veel bomen, soms zonder reden, gekapt. Van de oorspronkelijk iepenbeplanting is nog één boom over. Die overigens wordt bedreigd doordat in de directe omgeving broedplaatsen van de iepenspintkever zijn gevonden. Meer lezen over iepziekte?

Het huidige beeld is nogal troosteloos, hier en daar een boom, vaak van slechte kwaliteit geen enkele samenhang. De meeste bomen (wilg en els) langs de Kustweg hebben ook maar een korte levensduur en dragen maar beperkt bij aan biodiversiteit en klimaat doelstellingen.

Er is een burgerinitiatief gestart om hier verandering in te brengen en weer een groene Kustweg te realiseren. De moties 'groene Kustweg Delfzijl' van Lokaal Belang Eemsdelta en  integraal groenbeleid  van  PvdA en GroenLinks die het initiatief steunen is unaniem door de gemeenteraad aangenomen

meer info bij initiatiefnemer Cor Kappen mail